Een lekker museum ! Zijn Franse benaming is Musée de la Gourmandise !
Ziehier de vreemde en leuke geschiedenis van kookkunst en voeding vanaf de Oudheid tot op heden
We tonen hier de historische, archeologische, etnografische, folkloristische en artistieke aspecten van de... Gourmandise
Gourmandise is een Franse onvertaalbaar woord dat alleen door fijnproevers kan begrepen worden : 't is bijna het tegendeel van gula [gulzigheid], één van de zeven hoofdzonden.
Charles-Xavier Ménage, conservator van het museum, praat met twee bezoekers.
U vindt hier meer dan 1 200 zeldzame of nieuwsgierige voorwerpen, meubels en schilderijen, bij toerbeurt gepresenteerd. Ze betreffen gastronomie en tabak, vanaf de Oudheid tot op heden, met een groot verscheidenheid. |
U zult zijn...
-
- Bewonderend tegenover het materiaal van het vuur en het koken
- Stomverbaasd door de kwaliteit van de voorwerpen vroeger gecreëerd om kinderen en volwassenen te voeden... (en deze voorwerpen konden bovendien een decoratief of symbolisch gebruik hebben !)
- Geïntrigeerd door de verscheidenheid van de werktuigen, van het kostbaarste... tot het gekste
- Gefascineerd door de schilderijen van Joos Goemare en Jacqueline Lurkin
- Verblind door de meesterwerken!
Van de tabaksdoos "voor egoïst" tot de affiche van Julian Key, via de pollepel voor chocolade, de stelijzers of het glas voor spreker… worden alle voorwerpen gepresenteerd door gidsen die u een heleboel anekdotes vertellen en bekwame voor de opvang van gehandicapten zijn.
Speciale rondleidingen worden voor scholen volgens de thematische eisen van de leraren georganiseerd.
U bent lid van een vereniging..., U leidt een groep…
download en druk onze documentatie: Informatie (.pdf)
Het Museum van de Gastronomie, zonder subsidie, is toch in de lijst van de musea van de Franse Gemeenschap opgenomen. Het verschijnt in zijn museagids als in die van de provincie Luik. Het is ook te vinden op de portaalsite van de musea van Wallonië. Het museum is een actief lid van Musées et société en Wallonie. Het is op Wikipedia.
Het museum bevindt zich in een opmerkelijke architecturale geheel uit de 17e en de 18e eeuw, in de overwelfde zalen van de Ferme castrale van Hermalle-sous-Huy.
De Ferme castrale is de oude versterkte hoeve van het kasteel van Hermalle nog steeds door een slotgracht omgeven. Ze bezit ook een toren-portaal met een gebogen poort (1642) en één van de mooiste schuren "in diepe" in de provincie Luik. In deze monumentale ruimte wordt elk weekend een tweedehandsboekhandel gehouden waar dubbels van de museumbibliotheek zijn te kopen.
In de hoeve ligt ook het Museum Postes restantes dat de geschiedenis van de Post en van het schrift vertaalt.
Voor groepen kan een rondleiding van de site met die van de musea gecombineerd worden.
De Ferme castrale is vrij toegankelijk elk weekend van het jaar op zaterdag vanaf 14 tot 18 uur en zondag vanaf 11 tot 18 uur.
Het hele jaar door geopend - FR / NL
Weekend : op zaterdag en zondag voor individuele bezoekers en groepen, op afspraak.
Weekdagen : voor groepen en scholen, op afspraak.
+32- (0)85 31 42 86
De altijd geleide bezoek duurt 1 uur 30.
Tarief (gids inbegrepen) :
Getuigenis
Chère Madame,
Wat hebben wij genoten van dit bezoek aan het interessante Museum enTaverne.
S'avonds en vandaag nog komen er herinneringen terug waar we dan weer over vertellen.
Vooral de goede verzorging wat betreft de warme kachels en open haard, de combinatie van dit alles was heel bijzonder, en zeer de moeite waard.
De oude voorwerpen (zeer goed bewaard ) waren voor de meeste nieuw voor ons.
De goede uitleg uwerzijds was heel fijn, wij zijn tenslotte maar leken U zeer zeker niet.
Wij zullen vast en zeker terug komen ook om de boekenmarkt te bezoeken.
En mondelinge reclame maken.
Hopelijk wordt het snel lente en zomer om weer een bezoek te brengen,
En dan ook te genieten van terras en het groen in de omgeving
Mijn man en ik wensen U en collega's veel succes om dit alles te kunnen behouden
Merci et Au Revoir.
Jo en Mia Colson-Eijssen, Maastricht - 4 maart 2013